Arkisto: huhtikuu 2008

Vajan maalaustalkoot 17.5.2008

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2008

Kauhojien kanoottivaja saa vihdoinkin uutta maalia pintaan! Rakennusperinneyhdistys Räppänä on lupautunut keittämään seuralle punamultamaalin. Maalaustalkoot pidetään lauantaina 17.5.2008 (varapäivä sunnuntai 18.5., jos maalinkeitossa menee kauan). Paikalle tarvittaisiin talkoolaisia, suteja ja tikkaita. Illalla tiedossa mahdollisesti saunomista tai muuta mukavaa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Jari Soininen, puh. 050 542 1219.

Vajatalkoot 13.5.2008

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2008

Muista myös vajatalkoot tiistaina 13.5.2008 klo 18 alkaen: siivotaan vajaa, tarkastetaan kajakkien ja varusteiden kunto, luetteloidaan liivit, melat ja muut varusteet sekä asennetaan peräsimiä, ristiseläntukia ja evävaijereita. Hommia siis riittää paitsi osaaville, myös tumpeloille talkoolaisille. Ei tarvitse ilmoittautua.

Viiritilaus

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2008

Kauhojille aiotaan hankkia lippu tai viiri seuran logolla käytettäväksi Suomi Meloo -kanoottiviestissä seuran joukkueen rantautumispaikan merkkinä. Samalla voitaisiin tilata seuran logolla varustettua pientä kajakin turvaviiriä (kimppatilaus jäsenille, omalla kustannuksella). Turvaviiri tulisi maksamaan noin 15-20 euroa/kpl riippuen tilausmäärästä. Lisäksi kustannusta tulisi tangosta ja jalustasta, jos kajakissa ei ole ennestään  peräsinhylsyä, johon tangon saa kiinni. Jos haluat kajakkiisi turvaviirin, ilmoittele asiasta Eveliina Hiltuselle (tiedotus (at) joensuunkauhojat.net, puh. 041 467 0954) mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään viikolla 20.

Kouluttajatapaaminen 13.5.2008

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2008

Ennen vajatalkoita eli tiistaina 13.5. klo 17-18 pidetään vajalla lyhyt kouluttajatapaaminen alkeiskurssien ohjaajille ja avustajille. Tervetuloa mukaan asiasta kiinnostuneet!

Kurssit -08 täynnä, ohjaajia kaivataan

Tiistaina 15. huhtikuuta 2008

Joensuun Kauhojien alkukesän 2008 melonnan alkeiskurssit ovat täyttyneet. Mahdollisista peruutuspaikoista ilmoitetaan lähempänä kurssien ajankohtaa.

Kursseille kaivataankin nyt ohjaajia ja avustajia (kaksi ohjaajaa ja mielellään vähintään yksi avustaja per kurssi-ilta). Avustajat eivät tarvitse aiempaa kokemusta ohjaamisesta, vaan kiinnostus melontaa ja omien kokemusten jakamista kohtaan riittävät. Ilmoittautua voi alla mainituille henkilöille.

Kurssi I viikko 21 (ma 19.5. klo 18-21, ke 21.5. klo 18-21, to 22.5. klo 18-22): Eero Oura ja Riikka Nurmela (sihteeri (at) joensuunkauhojat.net, m. 040 564 7405)

Kurssi II viikko 22 (ma 26.5. klo 18-21, ti 27.5. klo 18-21, to 29.5. klo 18-22): Eveliina Hiltunen (tiedotus (at) joensuunkauhojat.net, m. 041 467 0954)
Huom. kurssin II toinen ilta on poikkeuksellisesti tiistaina, koska Suomi vesille -tapahtuma järjestetään Hasanniemessä keskiviikkona 28.5. Näin ollen tiistaimelonnat alkavat vasta kesäkuussa.

Kurssi III viikko 23 (ma 2.6. klo 18-21, ke 4.6. klo 18-21, to 5.6. klo 18-22): Kalle Ojatalo (ojatalo (at) cc.joensuu.fi, p. (013) 284 440)

Kurssilaisilla on mahdollisuus osallistua Kauhojien viimeiselle uimahallivuorolle, joka on 27.4. klo 10-12 Rantakylän uimahallissa. Näillä näkymin halliin on tulossa 15 kurssilaista, joten halliin tarvittaisiin paikalle vähintään kolme opastajaa. Ilmoittautua voi esim. Eveliina Hiltuselle.

Kurssien turvallisuusasiaa ja edellisen vuoden palautteita käydään läpi Kauhojien sääntömääräisen kevätkokouksen lopuksi (24.4.2008 klo 18 alkaen ISLO). Tarvittaessa järjestetään kouluttajatapaaminen toukokuussa.

Ohjaajat, avustajat ja kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet ehtivät vielä käydä hallivuorolla 20. tai 27.4. harjoittelemassa esimerkiksi tajuttoman tai kajakkiin juuttuneen melojan pelastamista. Taito olisi tarpeellinen jokaiselle melojalle; oletko miettinyt kuinka toimit, jos kanssameloja saa sairaskohtauksen vesillä, kaatuu eikä pääse omin voimin kajakistaan pois? Alla muutamia linkkejä aiheesta (haulla löytyy paljon lisää).

Hand of God rescue (toimii meri- ja koskikajakeilla)
University of Sea Kayaking, artikkeli
YouTube -video

Bow roll rescue (toimii merikajakeilla)
Sea Kayaker Magazine, artikkeli
YouTube -video

ACR:n uusi tuleminen

Lauantaina 12. huhtikuuta 2008

Tervehdys, melojat! Miltä kuulostaa 537 kilometrin melonta viikon aikana Euroopan pisimmällä patoamattomalla jokireitillä? Ympärillä Lapin tunturit, alla kirkas vesi ja seurana kansainvälinen kokoelma seikkailuhenkisiä melojia, jotka etsivät luonnon rauhaa ja omia rajojaan?

Puitteet tälle kaikelle tarjoaa vapaana ja puhtaana virtaava Könkämäeno-Muonionjoki-Tornionjoki vesiväylä, jonka vertaista ei löydy mistään.

Vuosina 1983-2000 kyseisellä jokireitillä järjestettiin Arctic Canoe Race (ACR) -melontakisa. Legendaarinen kilpailu keräsi parhaimmillaan satoja melojia eri puolilta maailmaa, mukana maratonmelojien parhaimmistoa. Tapahtuman tukijoina olivat jokivarren kunnat ja lukuisat yritykset. Kun kilpamelojien määrä väheni, vuonna 1990 kisan rinnalle tuotiin suuren suosion saavuttanut retkisarja. Lamavuosien seurauksena ACR kuihtui kuitenkin hiljalleen. Tapahtumaa pyörittänyt Kanoottiralliyhdistys siirrettiin pöytälaatikkoon, ja viimeinen ACR melottiin tynkätapahtumana vuonna 2000. Tästä huolimatta ACR on edelleen käsite melontamaailmassa.

Pitkän mietiskelyn ja lukuisien keskustelujen tuloksena olen todennut, että ACR ansaitsee uuden tulemisen. Ei kuitenkaan kilpailuna, vaan vaativana, retkihenkisenä seikkailutapahtumana. Kisaa toki käydään edelleen, mutta vain itseään vastaan. Nuo 537 kilometriä Kilpisjärveltä Tornioon ovat edelleen yhtä pitkiä, sääolosuhteet yhtä arvaamattomia, ja kosket yhtä kovia kuin ennenkin.

Tapahtuma on syytä järjestää korkean veden aikana, kesä-heinäkuun vaihteessa. Sen jälkeen joen pinta laskee nopeasti, kivet tulevat esiin ja virran nopeus heikkenee. ACR 2008:n ajankohdaksi on päätetty 29.6.-5.7.2008.

Melontaosuudet ovat seuraavat:

Päivä 1 (29.6): Kilpisjärvi-Poussujärvi 65 km
Päivä 2 (30.6): Poussujärvi-Karesuvanto 66 km
Päivä 3 (1.7) : Karesuvanto-Muonio 100 km
Päivä 4 (2.7) : lepopäivä Muoniossa
Päivä 5 (3.7) : Muonio-Kolari 85 km
Päivä 6 (4.7) : Kolari-Svanstein 115 km
Päivä 7 (5.7) : Svanstein-Tornio 105 km

Aiemmin osuus Muonio-Tornio melottiin neljässä päivässä, nyt kolmessa. Syynä tähän on korkeampi vesi, joka lisää melojien vauhtia ja sallii pidemmät päivämatkat. Yli sadan kilometrin päiväosuudet kuulostavat kovilta, mutta virtaavassa vedessä ne eivät vaadi melojilta yli-ihmisen ominaisuuksia – määrätietoista etenemistä kuitenkin.

ACR voidaan meloa lähes millä kanoottityypillä tahansa. Olen itse melonut ACR.n kymmenen kertaa, menopeleinä K1, K2, C1 ja C2. Perussääntönä on, että kajakki/kanootti liukuu hyvin; lyhyt laite ei hommaan sovellu. Melontavälineen on myös syytä kestää mahdollisia kolhuja. Nopeimmat melojat ovat selvittäneet ACR:n kilpakajakeilla, hitaimmat mökki-inkkareilla. Koitokseen ei kuitenkaan kannata lähteä turhan hitaalla tai raskaalla vehkeellä, ei myöskään hauraalla ratapiikillä.

Vaihtoehtona koko reitin melomiselle on viesti, jossa ryhmä tuo kanootin perille määräämiensä melontaetappien mukaisesti.

Melojien turvana mukana kulkee kumivene, jossa on sairaanhoitaja. Lisäksi pelastuskajakit päivystävät kaikissa vaativissa koskissa. Oppaaksi on lupautunut mukaan ACR-voittaja, seikkailukouluttaja Petri Sutinen. Muitakin opasmelojia löytyy, mm. allekirjoittanut. Mukana on myös aiempien kilpailujen järjestäjä, Heikki Kivinen. Lisätukea tarjoaa Muonion Melojat ry.

Korkean veden aikaan Käsivarren kosket Peera, Lammas ja Pättikkä muuttavat luonnettaan niin rajusti, että ne lienee viisainta kiertää rannan kautta. Asia päätetään lopullisesti paikan päällä. Muissa yli sadassa koskessa meno vain paranee. Kesä-heinäkuun vaihteessa vesi on kylmää, joten kuivapuku lienee hyvä asuvaihtoehto. Kypärä on pakollinen kaikilla koskiosuuksilla.

Reitillä edetään valvotusti yhtenä ryhmänä. Koskissa pidetään reilut välimatkat ja koskien alla odotellaan, että kaikki pääsevät jatkamaan matkaa. Lyhyitä lepotaukoja pidetään parin tunnin välein ja päiväetapin puolivälissä on järjestäjien tarjoama lämmin lounas.

ACR 2008 on kokeilu, jolla testataan tapahtuman mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Näillä näkymin tapahtuman järjestäjänä toimii Kanoottiralliyhdistys, jolle valitaan uusi hallitus (olen lupautunut puheenjohtajaksi).

Osallistumismaksuksi kaavaillaan 250 euroa. Hintaan sisältyy opastus, turva- ja ensiapupalvelut, vakuutukset ja lämmin ateria keskellä päivää, sekä mitali perille päässeille. Yöpymiset ja muut ateriat ovat omalla kustannuksella, mutta ne voidaan varata järjestäjien toimesta. Arvioituna hintahaitarina on mökkimajoitus 40-80 euroa/4 hengen mökki, ja ateriat 8-12 euroa. Myös hotellitason majoitus on mahdollinen useimmissa yöpymispaikoissa.

Kanoottien kuljetus Kilpisjärvelle järjestetään yhteiskuljetuksena Torniosta, erillistä maksua vastaan. Pyrkimyksenä on pitää huoltoautokaravaani mahdollisimman pienenä.

Ilman teitä melojia hanke ei onnistu. Toivon, että innostutte asiasta!

Annan mielelläni lisätietoja ja otan vastaan ilmoittautumisia.

ACR:n puolesta,

Timo Niukkanen (ent. Nicholson)
puh. 0400 504431
timo.niukkanen (at) pp1.inet.fi
www-osoite on vielä auki – esimakua löytyy www.timojaleena.com

Kiiminkijokimelonta 4.-8.6.2008

Maanantaina 7. huhtikuuta 2008

Kiiminkijoki ry järjestää 4.-8.6.2008 melontatapahtuman Kiiminkijoella. Tarkempia tietoja esitteessä.

Jäsentiedote 1/08

Tiistaina 1. huhtikuuta 2008

Syyskokouksen 2007 päätöksellä Kauhojien jäsenkirjeet jaetaan sähköisenä versiona niille jäsenille, joilla on sähköpostiosoite. Kevättiedotteen ja maksulomakkeen voi noutaa pdf-tiedostona Kauhojien nettisivuilta allaolevan linkin kautta:

http://www.joensuunkauhojat.net/pdf/JK_jasenkirje_kevat2008.pdf

Pdf-tiedosto aukeaa esimerkiksi ilmaisella Adobe Reader -ohjelmalla.