Takaisin pääsivulle

mobiHiisi — Koko Suomen retkisatamat ja paljon muuta kätevästi netissä

Jorma Sajaniemi
saja.fi@gmail.com


mobiHiisi:
  • Kaikki retkimelojan tarvitsemat kohdetiedot yhdessä paikassa
  • Verkkosivusto, joka toimii peruspuhelimillakin
  • Selattava kartta tietokoneella ja tehokännykällä käytettäväksi
  • Tiedot ladattavissa GPS-laitteisiin ja karttasovelluksiin
  • Yli 3000 kohdetta ympäri Suomen
  • Käytössä jo vuodesta 2011
  • Tietoja päivitetään jatkuvasti

Retkimelonnan kohdetietokanta mobiHiisi on palvellut retkimelojia netissä jo vuodesta 2011. Sen tietosisältö on vuosien kuluessa laajentunut kattamaan koko Suomen tasaiset vedet, ja kohdetietoja on jo yli kolmetuhatta kappaletta. Palvelusta löytyvät niin retkisatamat, kuppilat ja nähtävyydet kuin kapeikkojen läpipääsytiedot ja autopaikatkin. Retkien suunnittelu ja uusien retkikohteiden löytäminen onkin mobiHiiden ansiosta todella helppoa.

Sivuston keveyden ansiosta mobiHiiden kohteita on kätevää selata puhelimella myös retken aikana. Tiedot saa reissuun mukaan myös siirtämällä ne GPS-laitteeseen, jos sellaisen sattuu omistamaan. MobiHiisi tarjoaakin monta eri tapaa kohteiden tarkastelemiseen eri laitteilla.

MobiHiiden tiedot voi ladata myös moniin karttasovelluksiin, kuten esimerkiksi OruxMapsiin tai Google Mapsissa käyttäjän omiin karttoihin. Jälkimmäinen tapa antaakin näppärän mahdollisuuden retkien suunnitteluun, koska sen avulla on mahdollista lisätä uusia paikkatietoja ja reittisuunnitelmaviivoja samaan karttaan mobiHiiden tietojen kanssa. (Katso kuva vieressä — suurenna kuva napsauttamalla.) Mitään erityisiä IT-taitoja tämä ei vaadi, vaan kohdetiedot siirtyvät helposti napsauttamalla Google Mapsin karttatason "Tuo"-linkkiä ja vetämällä mobiHiidestä ladattu kmz-tiedosto linkistä avautuvaan keskusteluruutuun. Google Maps ottaa kmz-tiedostosta vain ensimmäiset 2000 kohdetta ja keväällä 2018 mobiHiiteen onkin lisätty yhden suuren kmz-tiedoston lisäksi vesistökohtaiset siirtotiedostot, joiden koko jää alle tämän rajan.

MobiHiisi on yhden miehen projekti, joten tiedot pysyvät yhdenmukaisina ja tasalaatuisina. Kohteissa tapahtuu kuitenkin jatkuvasti muutoksia: laavuja tuhoutuu tulipaloissa, uusia retkipaikkoja rakennetaan, vanhoja poistuu käytöstä, kyläkaupat sulkevat oviaan jne. Tämän takia tietoja pitää jatkuvasti päivittää. Yksi ihminen ei tietenkään pysty käymään kaikissa kohteissa edes kerran kymmenessä vuodessa, joten onkin toivottavaa, että kaikki mobiHiiden käyttäjät ilmoittaisivat havaitsemistaan muutoksista ja uusista kohteista ylläpitäjälle. Myös melontaseuroissa on syytä miettiä, kenelle annettaisiin tehtäväksi seuran toiminta-alueella tapahtuvien muutosten seuraaminen ja ilmoittaminen.

MobiHiisi itsessään on pysynyt varsin samanlaisena alusta saakka. Vuonna 2013 tuli uutuutena kohteiden näyttäminen zoomattavalla kartalla, mutta muuten suurimmat muutokset ovat johtuneet Google Mapsissa ja Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikassa tapahtuneista muutoksista. MobiHiiden käyttäjien toiveesta on tarvittaessa tehty pieniä viilauksia esimerkiksi tietojen järjestykseen siirtotiedostoissa.

Muihin retkikohdetietoja tarjoaviin palveluihin verrattuna mobiHiisi on ylivoimainen: sen kohdetiedot kattavat alueellisesti koko Suomen ja sisällöllisesti kaikki palvelurakenteiden tarjoajat (Metsähallitus, Roope-pisteet, kunnat jne.), tietoja voi tarkastella useilla eri tavoilla ja välineillä ja tietoja päivitetään jatkuvasti. Toista vastaavaa palvelua ei vesiretkeilijöiden käyttöön löydy.

Juttu Melonta ja Soutu -lehdessä 1/2018 (PDF)