Takaisin pääsivulle

Retkimelonnan kohdetietokanta — Ladattavat GPS-tiedostot

Ladattavat GPS-tiedostot sisältävät melontakohteiden perustiedot useiden GPS-laitteiden ymmärtämässä muodossa. Tiedostoja on kaksi:

Melontakohteet luokkakohtaisilla kuvakkeilla

Pura zip-paketti ja anna Garminin PoiLoaderille sen hakemiston nimi, johon olen purkanut paketin (ts. jossa on näin syntynyt Melontakohteet-hakemisto). Näin saat GPS-laitteellesi kaikki melontakohteet karttasymboleineen ja lisäksi voit valita GPS-laitteesi POI-luettelossa tietokannaksi "Melontakohteet". (Katso alempaa varoitus PoiLoaderin toiminnasta!)

Melontakohteet.zip-paketti käyttää kohdeluokille seuraavia karttasymboleita (violetti väri tarkoittaa läpinäkyvyyttä) ja tunnuskirjaimia:

  e   Este (koski, pato, läpipääsemätön salmi, vaara, ...)
  l   Läpikulku mahdollinen (uoma kaislikossa, kartan mukaan epäilyttävä salmi, ...)
  a   Auton jättöpaikka, joka sopii melontaretkien lähtöpaikaksi
  n   Nähtävyys
  k   Kahvila, kioski, ravintola
  p   Palvelupiste (vieras/palvelusatama, kauppa)
  v   Vesipiste
  c   Camping eli virallinen leirintäalue
  r   Retkisatama (käymälä ym. rakennelmia)
  y   Yöpymispaikka (ei palveluja)
  t   Taukopaikka (virallinen tai epävirallinen)
  x   Ei melontakohde
  z   Tuntematon luokka

Tässä esimerkkinä mobiHiiden melontakohteita Luonterin alueelta Garmin GPSmap 76CSx:n näytöllä. Pohjakarttana on OpenStreetMap:in materiaaleihin perustuva ilmainen kartta.
Alempi esimerkki on saman GPS-laitteen näytöltä Rikkavedeltä. Pohjakarttana tällä kertaa maksullinen Garmin Suomi Pro. (Täältä löytyy vastaava ilmainen kartta.)

Melontakohteet ilman kuvakkeita

Lataa tiedosto koneellesi ja anna Garminin PoiLoaderille sen hakemiston nimi, johon olet ladannut tiedoston. Näin saat GPS-laitteellesi kaikki melontakohteet ilman erityisiä karttasymboleita. (Katso alempaa varoitus PoiLoaderin toiminnasta!)

Tämä tiedosto sopii sellaisenaan Garmin-laitteille ja siitä voi tehdä muille laitteille sopivia versioita esimerkiksi GPSBabel-ohjelmalla.

Varoitus PoiLoaderin toiminnasta

PoiLoaderin vanhemmat versiot hävittävät uusien tietojen lataamisen yhteydessä aiemmin ladatut POI-tiedot, joten huolehdi siitä, että myös ne ovat mukana PoiLoaderille ilmoittamassasi hakemistossa. Toinen vaihtoehto on muuttaa GPS-laitteen muistikortin Garmin-hakemiston POI-alihakemistossa oleva tiedosto POI.gpi toiselle nimelle (mutta säilytä gpi-pääte). PoiLoader kirjottaa vain POI.gpi-tiedoston uusiksi ja kun GPS-laite lataa käynnistyessään kaikki gpi-tiedostoissa olevat POI-tiedot, niin myös toiselle nimelle siirretyt tiedot näkyvät.

PoiLoaderin uudemmat versiot kysyvät minkä niminen gpi-tiedosto lataamisen yhteydessä muodostetaan ("Valitse nimi uudelle mukautetulle kohdepistetiedostolle") ja varoittaa, jos sillä nimellä on jo POI-tietoja. Nimeä "POI" tai "poi" ei kannata käyttää, jos laitteelle on esiasennettu POI-tietoja.


Tiedostot muodostettu: pe 1.9.2023 12:14:02 +0300