Sajan mobiKartta / Ohje

Sajan mobiKartta on tarkoitettu yksinkertaisillakin laitteilla käytettäväksi, kevyeksi karttasovellukseksi, joka toimii myös huonojen verkkoyhteyksien takana. Runsaasti akkua omaavat älykännyköiden käyttäjät älkööt vaivautuko ;)

1. Kartan koon pikasäätäminen

Selaimen osoitekentässä näkyvät parametrit ohjaavat kartan kaikkia ominaisuuksia, joten voit säätää niitä nopeasti muokkaamalla suoraan osoitekenttää ja napsauttamalla selaimen Lataa uudelleen / Reload -painiketta (tai painamalla Enter). Esimerkiksi Googlen tiekartan ja satelliittikuvan korkeuden ja leveyden voit säätää nopeasti haluamaksesi muokkaamalla osoitekenttää seuraavasti:

MML:n maastokartan ja ilmakuvan koko määräytyy puolestaan parametreista m_korkeus ja m_leveys, jotka ilmoittavat kartan koon 256*256 pikselin kokoisina palasina.

2. Aloitusnäkymän säätäminen mieleiseksi

Koska osoitekentän parametrit ohjaavat kartan näkymistä, niin voit tehdä selaimeen kirjanmerkin, kun kartan koko ja muut ominaisuudet ovat mieleisesi. Myöhemmin mobiKartta aukeaa juuri tämännäköisenä tästä kirjanmerkistä.

Tätä samaa ominaisuutta voit käyttää hyväksi, kun haluat lähettää tiedon jostain paikasta kaverillesi: hae paikka mobiKarttaan, laita siihen merkkaaja, kopioi selaimen osoitekentän sisältö ja lähetä se sähköpostissa kaverillesi.

3. Mikä ihmeen suurennus?

Suurennus näyttää kartan suurempana (vaikkakaan yksityiskohdat eivät lisäänny). Kartan leveys ja korkeus ovat suurennuksella kaksinkertaisia.

4. Merkkaajien käyttäminen

Tee uusi merkkaaja kartan mykyiseen keskipisteeseen valitsemalla haluamasi väri (Punainen, ...). Tietyn värisiä merkkaajia voi olla useita ja linkki Pois poistaa kaikki kyseisen väriset merkkaajat. (Vahingossa tehdyn poiston voit toki perua selaimen Takaisin/Back -toiminnolla, jolla voit perua minkä tahansa muunkin toimenpiteen.)

Voit lisätä ja poistaa merkkaajia myös MML:n maastokartan ja ilmakuvan aikana, mutta ne näkyvät vain Googlen tiekartan ja satelliittikuvan yhteydessä.

5. Haluttuihin koordinaatteihin siirtyminen

Haluttuihin koordinaatteihin (WGS84) siirtyminen tapahtuu syöttämällä ne kohtaan Uusi keskipiste (jonka oletusarvona on kartan nykyinen keskipiste muodossa asteet ja minuutit tuhannesosineen) ja napsauttamalla Siirry. Voit kirjoittaa koordinaatit useissa eri muodoissa, koska desimaaleja voi kirjoittaa niin asteisiin, minuutteihin kuin sekunteihinkin. Käytä desimaalien edessä pistettä (eli desimaalipilkku ei kelpaa).

Esimerkiksi seuraavat kolme vaihtoehtoa määrittävät saman pisteen uuden kartan keskipisteeksi:

6. Mitenkäs keskipiste eroaa viitepisteestä?

Googlen tiekartan ja satelliittikuvan tapauksessa haluttu piste näytetään kartan keskipisteessä. MML:n maastokartan ja ilmakuvan tapauksessa koordinaattien mukaista pistettä ei pystytä laittamaan kartan keskipisteeseen, vaan se sijoitetaan niin lähelle kartan keskustaa kuin teknisesti on mahdollista. Tällöin siitä käytetään nimeä viitepiste. Annettujen koordinaattien mukaisen keski/viitepisteen saa aina halutessaan näkyville linkillä Näytä. Uusi merkkaaja lisätään aina keski/viitepisteeseen.

Liite: Osoitekentän parametrien kuvaukset

Seuraavassa on kuvattu kaikki osoitekentässä mahdolliset parametrit siltä varalta, että ne sattuisivat jotakuta kiinnostamaan.

p_aste, p_min, p_sek
Kartan keskipisteen/viitepisteen pohjois/eteläkoordinaatti muodostuu näiden kolmen summasta. Negatiivinen arvo tarkoittaa eteläkoordinaattia. Oletus: 65.5.
i_aste, i_min, i_sek
Kartan keskipisteen/viitepisteen itä/länsikoordinaatti muodostuu näiden kolmen summasta. Negatiivinen arvo tarkoittaa länsikoordinaattia. Oletus: 27.0.
zoom
Kartan zoomaustaso. Uloin 1 ja sisin 21, mutta kaikki zoomaustasot eivät ole käytettävissä kaikilla karttatyypeillä. Oletus: 4.
tyyppi
Kartan tyyppi: Googlen tiekartta (0), satelliittikuva (1), MML:n maastokartta (2) vai ilmakuva (3). Oletus: 0.
keski
Näytetäänkö Googlen tiekartan ja satelliittikuvan keskipiste / MML:n maastokartan ja ilmakuvan viitepiste (1) vai ei (0). Oletus: 0.
suurennus
Suurennetaanko kartta kaksinkertaiseksi (1) vai ei (0). Oletus: 0.
Seuraavat koskevat vain Googlen tiekarttaa ja satelliittikuvaa:
korkeus
Kartan korkeus pikseleinä. Maksimi 640. Oletus: 300.
leveys
Kartan leveys pikseleinä. Maksimi 640. Oletus: 300.
puna, sini, vihr
Merkkaajat väreittäin Googlen staattisten karttojen käyttämässä muodossa. Oletus: Ei kyseisen värin merkkaajia.
Seuraavat koskevat vain MML:n maastokarttaa ja ilmakuvaa:
m_korkeus
Kartan korkeus 256*256 pikselin laattoina. Oletus: 1.
m_leveys
Kartan leveys 256*256 pikselin laattoina. Oletus: 2.


Viimeksi päivitetty: 29.11.2016
saja.fi@gmail.com